GoPro op een helm bevestigen

Als je dan eindelijk je GoPro binnen hebt moet je hem nog aan je hem bevestigen… Ga je hem links of rechts plakken? Of je kinstuk of juist op de bovenkant van je helm?

Ik volg al enkele jaren verschillende motovloggers en heb zo via YouTube zelf ervaren wat ik de meest prettige bevestiging van de GoPro vond.

Op het kinstuk werkt niet voor mij aangezien ik een systeemhelm draag met een grote luchthapper op de kin. Op de bovenkant van de helm vind ik echt een waardeloze positie. Dan blijft alleen een plaatsing aan de linker- of rechter zijkant van de helm over.

Wil je een volledige lijst van als mijn GoPro accessoires? Check dan mijn GoPro accessoires pagina.

Ideale GoPro positie op de helm

Ik heb gekozen voor de bevestiging aan de linkerkant van mijn helm. Ik heb voor de linkerkant gekozen omdat wij in Nederland rechts rijden en tegemoetkomend verkeer dus altijd links van mij rijdt. Hierdoor krijg je op beeld altijd mee wat er gebeurd met het tegenovergesteld verkeer.

Bij het plaatsen van de GoPro aan de zijkant van je helm kun je vervolgens kiezen of je hem meer naar voren of juist naar achteren wilt plaatsen. In wat testjes heb ik ervaren dat de positie waarbij de GoPro iets naar voren is geplaatst het beste beeld oplevert. Hiermee krijg je namelijk het gevoel dat je naast de ogen van de motorrijder zit en niet achter op z’n schouder meekijkt en nog het scharniermechanisme in beeld hebt.

Sugru

Aangezien mijn Schuberth E1 helm op mijn gewenste plaats een lijn heeft kon ik niet simpelweg de GoPro curved mount op de gewenste positie plaatsen. Na wat googlen ben ik op een product genaamd Sugru gekomen. Hiermee kun je o.a. twee objecten aan elkaar bevestigen. Hiermee kon ik dus zorgen dat de GoPro mount recht op mijn helm zou zitten.

Mijn Sena 20s bluetooth communicatie heb ik wat naar achteren moeten plaatsen om ruimte te maken voor de GoPro. Deze heb ik vervolgens met Sugru ook stevig op de helm kunnen plaatsen. Op m’n vorige helm bleef deze namelijk niet goed vastzitten i.v.m. de nekrand van de Schuberth helm.

Er is geen standaard manier om een GoPro aan een helm te bevestigen. Iedere helm heeft zijn eigen vormen, waardoor je soms even moet puzzelen.

GoPro connectie stukken

Nu de bevestiging op m’n helm is gepositioneerd was het tijd om te gaan experimenteren met de connectiestukken. Zo geplaatst dat je een stuk lucht kunt zien en je een klein gedeelte van mn vizier ziet, zonder dat m’n neus zichtbaar is.

Na het iets naar voren bevestigen van de GoPro op de linkerkant van je helm kun je de gopro bevestigingsstukken zo draaien dat het beeld net je neus mist en niet enkel de weg filmt, maar ook nog wat van de horizon. Omdat deze beschrijving wat verwarrend kan zijn vind je hieronder twee afbeeldingen met een foute en een juiste positionering.

GoPro microfoon aansluiting

Je eigen stem opnemen met een GoPro kan enkel op twee manieren:

  1. Met een Bluetooth backpack (alleen beschikbaar voor de GoPro Hero 3 of 3+ i.c.m. een bluetooth communicatieset van Sena)
  2. Met een en een
  3. Met een externe audio recorder

Bluetooth backpack

De Bluetooth backpack heb ik uitgeprobeerd en was niet tevreden met het geluid. M’n stem was welliswaar perfect te horen, maar het motorgeluid werd bijna helemaal weggeveegd. Ik wil juist het geluid van de motor ook horen, aangezien dat past bij het motovloggen en besloot daarom te gaan voor de microfoon adapter en een dasspeld microfoon.

GoPro case aanpassen voor de mic adapter

In de GoPro case heb ik met een Dremel een gat in de zijkant geboord om zo de microfoon adapter aan de GoPro te kunnen koppelen. Met Sugru heb ik het gat wat afgedicht i.v.m. milde regenbescherming.

Vewerken in de helm

Als je een integraalhelm hebt kun je hem voor je mond plakken. Aangezien ik een Schuberth E1 systeemhelm heb moest ik een manier vinden op hem voor m’n mond te krijgen zonder hem aan het kinstuk vast te plakken. Uiteindelijk heb ik gekozen om de microfoon aan de microfoon van m’n Sena 20S te bevestigen.

Omdat de Sony ECMCS3 microfoon die ik gebruik voorzien is met een knijpertje is dit een fluitje van een cent. Vanaf de GoPro loopt de microfoondraad achterlangs de wangstukken van de helm.

Op het moment dat ik de GoPro niet gebruik ik het ook makkelijk om de Sony microfoon los te halen.

Windgeruis

Om te zorgen dat de microfoon niet veel windgeruis oppakt heb ik er een klein windfilter overheen geplakt. Ik had nog een windfilter van de Sena over en heb deze simpelweg opengesneden en aan de Sony microfoon vastgeplakt.

Je bent klaar

Dit is dus hoe ik de GoPro en de geluidsinstallatie op m’n helm heb geinstalleerd. Ik hoop dat deze informatie je heeft geholpen bij het plaatsen van jouw setup. Laat me in de reacties weten hoe jij het voor elkaar hebt gekregen.

2 gedachten over “GoPro op een helm bevestigen”

Reacties zijn gesloten.