GoPro must-have accessoires voor Motovloggers

Motovloggen wordt in Nederland steeds populairder. Veel startende motovloggers kiezen, ondanks de vele alternatieven, voor de GoPro om hun motovlogs op te nemen. Met enkel een losse GoPro ben je er echter nog niet. Om een vliegende start te kunnen maken zul je moeten investeren in enkele essentiële GoPro accessoires. In dit artikel licht ik mijn top 5 must-have accessoires voor motovloggers uit.

1. Extra batterijen

De batterij van een GoPro gaat niet lang mee. Afhankelijk van je instellingen gaat ie ± een uur mee. Het is mij al een aantal keer overkomen dat ik bezig was met een vlog en de batterij er mee ophield. Zorg daarom dat je altijd een of twee extra batterijen bij je hebt. Je weet namelijk nooit hoe lang het duurt om een vlog op te nemen.

Heb je geen zin om na een uur een batterij om te wisselen? Voor de GoPro HERO 3(+) en HERO 4 heb je een Battery BacPac die de levensduur van je batterij verlengd. Het wordt echter steeds moeilijker om aan de BacPac te komen, waarschijnlijk omdat de productie ervan is gestaakt. De GoPro 5 heeft namelijk geen mogelijkheid voor een BacPac i.v.m. het LCD scherm aan de achterkant.

Via de USB type-c poort van de HERO 5 kun je wel een Powerbank (CoolBlue Anker) aansluiten en zo zelfs de hele dag filmen zonder je batterij te verwisselen. Het nadeel hiervan is dat de HERO 5 dan geen mogelijkheid meer heeft om een microfoon adapter aan te sluiten via dezelfde poort.

2. Microfoon adapter

Een GoPro beschikt niet over een 3,5 mm jack aansluiting. Wil je een externe microfoon aansluiten, heb je dus een microfoon adapter nodig. Op Amazon en eBay vind je adapters vanaf 2 dollar, maar betrouwbaar zijn ze allerminst. Lees je de reviews dan merk je het gros helemaal niet op een GoPro werkt.

Er zijn ook uitzonderingen zoals de . Ik maak zelf gebruikt van deze adapter en hij werkt perfect. De Fantaseal heeft een platte kop terwijl de officiële GoPro Mic adapter een langwerpige kop heeft, waardoor ie nogal uitsteekt.

GoPro mic adapters
Links de Fantaseal Mic Adapter, rechts de officiele HERO 3/3+/4 adapter en onderin de lompe USB type-c HERO 5 mic adapter

Voor zowel de Fantaseal Mic Adapter als de officiële GoPro Mic Adapter geld dat de oudere varianten alleen werken met de HERO 3(+) en de HERO 4.  Voor de HERO 5 heb je een aparte lompe mic adapter nodig.

Het probleem bij de GoPro HERO 5 en de nieuwe GoPro Session is dat ze vanwege hun USB Type-c aansluiting een nodig hebben. Deze steekt enorm uit en is waarschijnlijk een van de redenen dat de GoPro HERO 4 en de 3+ geliefd blijven binnen de motovlogger scene.

3. Externe dasspeld Microfoon

Een microfoon is weliswaar geen accessoire die specifiek voor een GoPro is gemaakt, maar zonder een microfoon wordt het lastig om goed geluid op te nemen. Als motovlogger kun je het geluid van de ingebouwde GoPro microfoon niet gebruiken i.v.m. extreme windgeruis.

Qua dasspeld (lavelier) microfoons geef ik zelf de voorkeur aan een microfoon met een omnidirectioneel karakter. Dit houdt in dat de mic niet enkel jouw stem opneemt, maar ook wat van het omgevingsgeluid. Dit heb je nodig om zowel het geluid van je stem als dat van de motor op te kunnen nemen. De mix van stem en motorgeluid is de gouden combinatie voor een echte motovlog!

Sony ECM-CS3

Daarnaast vind ik het handig om een microfoon met een korte kabel te gebruiken. Anders moet je een paar meter aan snoer in je helm zien te verbergen. Helaas hebben de meeste dasspeld microfoons enorm lange kabels en moet je voor een korte kabel als gauw voor de Sony ECMCS3 microfoon gaan. Dit is ook de microfoon die ik in al mijn vlogs gebruik. Deze is in Nederland helaas niet verkrijgbaar, dus heb ik hem gewoon via Amazon.com besteld.

4. GoPro Skeleton Housing &  The Frame

In de standaard GoPro housing zitten geen openingen om de USB poort te bereiken. Dit is wel nodig als je geluid wilt opnemen via de Mic adapter en een microfoon. Voor de motovlogger is het dus van belang dat ie een Skeleton housing bezit waarbij de USB poort open is.

GoPro HERO 4 skeleton Case = HERO 5 The Frame
Links de HERO 4 Skeleton housing en rechts de HERO 5 The Frame

Voor GoPro HERO 5 is er geen Skeleton Housing meer en is deze vervangen door . Dit is een behuizing die zowel aan de voorkant als de achterkant open is. Daarnaast beschikt ie ook over een opening voor de USB type-c aansluiting zodat je de mic adapter kunt bevestigen.

5. Front and Side Mount

Wil je de GoPro aan de zijkant van je helm plaatsen? Of juist aan de voorkant? In beide gevallen heb je een geschikte bevestiging nodig. Voor de komst van de HERO 5 waren hier twee aparte mounts voor. Nu is er de die met een ball joint werkt, waardoor je de GoPro veel gemakkelijker kunt positioneren. Deze werkt zowel op de HERO 3(+), 4 en 5 modellen.

GoPro front & side mount voor een helm

Bij sommige helmen, zoals mijn Schuberth E1, zorgen de vormen op de helm dat je bevestiging, ook bekend als de Curved Mount, niet goed op het oppervlakte van de helm kunt plakken. In zulke gevallen kun je gebruik maken van Sugru. Deze magische klei kun je gebruiken om gaten tussen een oppervlak te dichten.

Wanneer ga jij starten?

Ga je zelf binnenkort starten met motovloggen? Heb je nog vragen over deze of andere GoPro accessoires? Laat het me weten in de reacties!

4 gedachten over “GoPro must-have accessoires voor Motovloggers”

 1. Beste motocamel
  Ik heb nu ongeveer twee en een half jaar me rijbewijs,met mijn GoPro hero 5 heb ik al wat beeld materiaal gemaakt vanaf de motor, ik wil deze beelden van commentaar voorzien, omdat mijn copro momenteel gemonteerd is op de val beugel heb ik een microfoon met lang snoer BOYA DUO LAVALIER MICROFOON BY-M1DM VOOR SMARTPHONE, DSLR, CAMCORDERS EN PC(alleen niet de duo versie maar de enkele versie op zich gaat het prima , maar het geluid van me stem in me.helm is echt verschrikkelijk donker ,zwaar en saai en hol met open vizier gaat het stukken beter ik heb de Schubert C4 prima helm en goed wind dicht , maar daar ligt het probleem ook denk ik . Of heb ik een totaal verkeerde microfoon . Ik heb al wat gerommeld met instellingen , en in me video verwerkings programma ook met het geluid van alles geprobeerd maar ik blijf ontevreden ,kan het de.microfoon zijn ? ,Of is mijn stem gewoon niet geschikt om in een helm te vloggen
  Hier bij een linkje met een eerste video met mijn stem
  https://youtu.be/lzJaqjMO9EQk
  Heb je mischien wat tips Gr Michel

  • Een microfoon voor smartphones is over het algemeen nooit te gebruiken voor GoPro’s of camera’s. Ik kan moeilijk zeggen waar het exact aan ligt. Ik gebruik zelf de Sony ECMCS3, maar deze is niet in Nederland te verkrijgen.

   Je zou op Amazon.de of Amazon.co.uk kunnen zoeken naar een lavalier microphone met omnidirectional karakter, zodat ie niet alleen je stem opneemt, maar ook hem omgevingsgeluid.

  • Je mag gewoon met een action cam op je helm rijden in NL. Zie geen reden waarom het niet toegestaan is. Ben ik 100x keer langs politie gestopt, nooit wat over gehoord.

Reacties zijn gesloten.