GoPro op je helm: Voorkom deze veelgemaakte fouten

Als je gaat rijden met de GoPro wil je zeker weten dat alles goed wordt opgenomen en je thuis op je gemak de opnames vlekkeloos over kan zetten naar je PC. Uit ervaring kan ik je echter vertellen dat er een hoop dingen mis kunnen gaan waardoor je opname (gedeeltelijk) waardeloos wordt en je bij thuiskomst achter de PC baalt als een stekker.

In dit artikel wil ik je daarom aantal tips geven om veelgemaakte fouten met GoPro opnames op de motor te voorkomen.

Besmeurde lens

Net als het visier op je helm kan een  GoPro ook last hebben van irritante insecten die het nodig vinden om dood te gaan op je lens. Tijdens het rijden zul je hier niks van merken, maar bij een stop moet je altijd even je GoPro inspecteren en kijken of de lens nog schoon is. Een vuile lens kun je snel schoonmaken met een microvezel doekje en wat water.

Zelf heb ik altijd een microvezel doekje en een kleine flesje water met een spuitkop mee. Zo kan ik bij iedere stop het visier van m’n helm en de lens van de GoPro schoonmaken.

Lege batterijen

Het klinkt misschien logisch maar zorg er altijd voor dat je naast de batterij in je GoPro ook een aantal losse batterijen meeneemt. Afhankelijk van je instellingen (ik film 1920×1080 met 60fps) is de batterij van je GoPro meestal binnen een uur leeg. Als je een rit van een paar uur hebt kun je daarom altijd een simpele berekening maken en een stuk of 3 a 4 batterijen meenemen. De GoPro lifestyle houdt altijd in dat je een ervaren  batterijen verzamelaar wordt 😉

Je kunt de GoPro overigens ook koppelen aan een powerbank om zo van het batterij gezeik af te zijn. Momenteel heb ik daar nog geen ervaring mee, maar zodra ik er zelf wat mee heb kunnen klooien zal ik daar zeker nog een artikel of video aan wijden.

Volle geheugenkaart

Ook weer zo’n irritant iets… Je hebt je extra batterijen mee, maar je SD kaart is al vrij snel volgeraakt, waardoor je een hoop niet hebt kunnen filmen. Check daarom altijd hoeveel ruimte er nog over is en maak er een gewoonte van om na een rit je video’ bestanden direct op je pc te zetten en daarna je GoPro leeg te maken.

Als je dan een 32GB of een 64GB kaart hebt zit je goed als je een a twee dagen wilt filmen. Zelf geef ik de voorkeur aan 64GB omdat ik de kaart dan ook minder vaak hoef te legen. Zorg er overigens wel voor dat je een kwalitatieve SD-kaart hebt die met hoge snelheid bestanden weg kan schrijven. Gebruik absoluut geen budget SD-kaarten. GoPro raad zelf enkel de duurdere varianten van Lexar, SanDisk en Samsung aan.

Zelf gebruik ik altijd Micro SD-kaarten van Lexar. Als ik reviews lees van andere GoPro gebruikers komt dit merk altijd als beste uit de bus.

Mijn Micro SD-kaarten koop ik overigens altijd bij cameranu.nl. Deze jongens hebben een breed aanbod aan scherp geprijsde Micro SD-kaarten van o.a. Lexar.

Verkeerde kijkhoek

Wanneer je de GoPro op je helm monteert is het belangrijk dat je van te voren de kijkhoek controleert. Als je dit niet doet is de kans groot dat je te veel van je helm filmt of dat de GoPro te veel naar beneden staat gericht, waardoor je te veel van het wegdek ziet en te weinig van de omgeving.

Dit kun je allereerst voorkomen door altijd een smartphone bij je te hebben met de GoPro app. Je kunt middels de WiFi op de GoPro een verbinding met de app maken en zo op je smartphone live beeld ontvangen. Voordat je op de motor stapt heb je zo een goede indicatie van hoe de GoPro gaat filmen en kun je de kijkhoek naar wens aanpassen.

Meer informatie over de GoPro montage op een helm vind je op mijn GoPro helmbevestiging pagina.

Doe er je voordeel mee

Ik hoop dat je wat aan deze tips hebt en je zo een hoop frustratie kunt voorkomen. Heb jij nog meer tips of feedback? Zit je nog met vragen over de GoPro? Laat het me weten in de reacties.

2 gedachten over “GoPro op je helm: Voorkom deze veelgemaakte fouten”

  1. Hey, leuke website/vlogs. Wel een vraag/idee voor een blog: welke software en hardware gebruik je voor het monteren van je video’s? Waar loop je tegenaan/heb je een oplossing voor moeten vinden?

    • Hey. Ik gebruik Apple Final Cut Pro X. Maar je kunt ook prima met goedkopere software uit de voeten. Ben er zelf uberhaupt niet goed in, vandaar dat alles er vaak simpel uit ziet.

Reacties zijn gesloten.