Waar een nieuwe GoPro 5 in de winkel meer dan 400 euro kost (zonder accessoires), is het al gauw aantrekkelijk om op Marktplaats een GoPro Hero 3+ of een Hero 4 met accessoires te kopen. Als je niet genoeg geld hebt voor de nieuwste GoPro zijn een 3+ of een 4 goede alternatieven die prima beeldkwaliteit leveren.
Voordat je een tweedehands GoPro aanschaft is het echter belangrijk te weten waar je op moet letten om zo een miskoop te voorkomen. In dit artikel geef ik je een aantal hele belangrijke tips die je hierbij kunnen helpen.
1. Let op de verkoper
Nieuwe verkopers
In het verleden heb meegemaakt dat ik tijdens een mailwisseling met een verkoper van een GoPro opeens door Marktplaats werd gewaarschuwd dat het waarschijnlijk een oplichter betrof en dat zijn account per direct is verwijderd. Het ging om een verkoper die pas vrij recent op Marktplaats actief was en die het product alleen wilde verzenden.
Als iemand pas sinds kort actief is op Marktplaats moet er sowieso een lampje bij je gaan branden. Ik zat echter in de koopeuforie en hierdoor lette ik niet op de eigenschappen van de verkoper, maar alleen op het product zelf.
Heel dom dus…
Mijn eerste advies zou daarom zijn om direct te kijken hoelang de verkoper al actief is op Marktplaats. Is ie pas sinds een paar dagen of een week actief? Blijf dan uit de buurt en zoek naar een andere verkoper die al een paar jaar actief is.
Stel altijd vragen via de mail
Omdat Marktplaats tot op bepaalde hoogte berichten kan scannen d.m.v. een algoritme, kunnen ze je net zoals in mijn geval, behoeden voor een deal met een oplichter.
Als iemand in z’n advertentie heeft staan dat je hem het beste kunt emailen of appen moet je direct op je hoede zijn. Het zou goed kunnen dat ie alle communicatie via MP wilt omzeilen om zo niet het risico te lopen dat ie z’n account kwijtraakt en geen geld kan verdienen met z’n oplichterspraktijken.
Vraag om een foto met je naam
Als je nog een beetje met twijfels zit kun je altijd vragen om een foto van de GoPro met daarnaast een papiertje met jouw naam er op. Zo weet je zeker dat de verkoper ook daadwerkelijk in het bezit is van de GoPro.
Ophalen, niet verzenden!
Ben je er uit en wil je de GoPro aanschaffen? Ga dan langs bij de verkoper en laat de GoPro niet verzenden. Doe je dit wel dan loop je dus het risico dat ie misschien niet goed filmt of de microfoon defect is. Natuurlijk zijn er genoeg betrouwbare verkopers op MP, maar je kunt beter een paar kilometer reizen en zeker zijn, dan op je luie stoel op een pakketje wachten en achteraf teleurgesteld zijn.
2. GoPro + accessoires
Geef altijd de voorkeur aan een GoPro die wordt verkocht met meerdere accessoires. GoPro accessoires zijn nieuw in de winkel vrij prijzig, dus als de verkoper bijvoorbeeld meerdere plak mounts, extra batterijen en behuizingen meelevert scheelt dit je zo 100 euro aan accessoires die je achteraf nog zou moeten aanschaffen.
Het kan wel zo zijn dat je ondanks dat er een micro SD kaart wordt meegeleverd, alsnog zelf een nieuwe moet kopen. Vaak worden er goedkope SD kaarten gebruikt waar je gezeik mee kunt krijgen als je in Full HD filmt met 60 frames per seconde. GoPro raad op haar website altijd hoge kwaliteit SD kaarten aan van Lexar, SanDisk of Samsung.
3. Test de lens, microfoon en WiFi
De meest belangrijke aspecten van een GoPro zijn de lens, de microfoon en de WiFi. Vooral als de lens en de microfoon niet goed werken heb je eigenlijk een waardeloos product in handen. Test daarom op locatie bij de verkoper altijd even of de GoPro video en geluid opneemt en of ie een WiFi netwerk aanmaakt.
Korte opname maken
Mocht de verkoper geen micro SD kaart met de GoPro meeleveren, neem dan een eigen kaart mee, zodat je die in de GoPro kunt stoppen en zelf enkele seconden kunt filmen waarbij je ook wat in de microfoon roept om gelijk de audio te testen.
Stop de SD kaart vervolgens in je laptop of telefoon, bekijk de beelden en luister naar de audio. Als je geen gekke zaken ziet of hoort, zit je goed.
WiFi
Zet de WiFi op de GoPro aan en wacht tot je een blauw lichtje ziet knipperen. Vraag aan de verkoper wat de naam van de GoPro WiFi is en check of op je telefoon het netwerk van de GoPro te zien is.
Via de WiFi op de GoPro kun je met een Android of iOS smartphone verbinding maken met de GoPro app. Deze app kun je o.a. gebruiken om live te zien wat je filmt, voordat je hem aanzet. Ook kun je via de app de instellingen van de GoPro wijzigen.
Als je tenslotte het WiFi wachtwoord van de verkoper krijgt hoef je deze zelf niet opnieuw in te stellen via de website van GoPro en dat scheelt je weer een hoop tijd.
Nu ben je goed voorbereid
Dit waren in mijn ogen de meest belangrijke zaken die komen kijken bij de aanschaf van een tweedehands GoPro op Marktplaats. Mocht je nog vragen of opmerkingen hebben kun je ze hieronder in de reacties plaatsen.
Goed dat er iemand de tijd neemt om anderen te adviseren in deze verwarringgen van audio’s
TNKS man.