Is de GoPro Hero 8 black geschikt voor motovloggen?

GoPro is de keuze voor veel motorrijders die hun ritten willen filmen of zelfs willen motovloggen. Inmiddels is de nieuwe GoPro Hero 8 black uit en met de nieuwe wijzingen aan deze actioncam is het de vraag of hij nog wel geschikt is voor motovloggen of dat je beter bij de Hero 7 black kunt blijven. In dit artikel geef ik antwoord op deze vraag.

Wat is er nieuw aan de GoPro Hero 8 black?

De GoPro hero 8 black heeft een aantal nieuwe features, zowel op het gebied van hardware als software. Hieronder vind je een lijst met de in mijn ogen meest belangrijke wijzigingen (t.o.v. de Hero 7 black) die voor jou als motorrijder relevant zijn.

Hardware

Uitklapbare ingebouwde pootjes, geen case meer nodig
Doordat de uitklapbare pootjes (mounts) nu in de body GoPro zijn verwerkt, hoef je hem niet meer in een case te plaatsen als je hem met een aan je motorhelm wilt monteren.

Batterijdeur verplaatst naar de zijkant
Waar de deur van de batterij sinds de Hero 4 altijd aan de onderkant van de GoPro heeft gezeten, is ie bij de Hero 8 naar de zijkant van de camera verplaatst. Hierdoor is de USB-C poort en SD-kaart slot nu achter het deurtje te vinden en niet meer direct toegankelijk.

Beschikbaarheid van GoPro Camera Mods
Er zijn drie nieuwe accessoires (Mods) uitgebracht waarmee GoPro de markt van de vloggers lijkt te willen veroveren. Voor de motovloggers onder ons is vooral de Media Mod een must om te hebben. Later in het artikel leg ik uit waarom.

De Mods breiden de mogelijkheden van de GoPro Hero 8 uit met:

  • Media Mod – een shotgun microfoon, cold shoe mounts om andere mods te bevestigen (Light & Display Mod), verschillende uitgangen zoals een USB-C en HDMI-out poort en 3.5 mm jack ingang.
  • Display Mod – een front-facing beeldscherm voor vlogging doeleinden
  • Light Mod – een extra lichtbron voor donkere omstandigheden
Van links naar rechts: Media Mod, Light Mod, Display Mod. Om de Light en Display mod te gebruiken moet je de Media Mod al hebben geïnstalleerd. Deze kunnen niet los worden gebruikt.

Ingebouwde lens cover, niet meer te vervangen
Sinds de GoPro 5 was het mogelijk om de lens cover te vervangen. Handig als de lens cover schade heeft opgelopen of wanneer je een andere lens cover met een speciaal filter wilt gebruiken. Bij de Hero 8 is deze cover ingebouwd in de body van de GoPro en niet meer te vervangen.

Geen micro HDMI-out poort
De USB-C poort is achter het deurtje is verdwenen, maar de micro HDMI-out poort is bij de Hero 8 black totaal verdwenen.

Microfoon verplaatst en betere audio
Op de Hero 8 is de ingebouwde microfoon naar de voorkant, onder de lens verplaatst en is de kwaliteit van de audio flink toegenomen. Tijdens het motorrijden zul je alsnog ruis oppikken, maar eenmaal van de motor af zul je het verschil merken.

Software

Nieuw bedieningsmenu
Het menu heeft een aantal kleine touch-ups gekregen. De nieuwe standaard presets en de mogelijkheid om deze aan te passen of zelf een preset te maken vind ik een van de beste upgrades t.o.v. het menu op de Hero 7.

Je kunt niet alleen snel schakelen tussen bijv. camera- of fotomodus, je kunt bij de camera snel schakelen tussen presets zoals 2560×1440 60fps wide (voor tijdens het motorrijden), maar 2560×1440 120fps lineair voor een slowmo action shot of een ride-by of fly-by shot vanaf de grond.

Hypersmooth 2.0 stabilisatie
De hypersmooth technologie waarmee het beeldmateriaal softwarematig wordt gestabiliseerd is verbeterd. Je kunt nu uit twee extra modi, high en boost, kiezen om de stabilisatie naar wens in te stellen.

Liveburst foto modus
Zoals we het van de iPhone kennen is er nu een foto modus waarbij er in 1,5 seconde een burst van 90 foto’s wordt gemaakt, waarna je zelf kun kiezen welke foto het beste is. Vooral handig bij het fotograferen van bewegend beeld.

Samenwerking met de GoPro app
Naast de nieuwe look & feel van de GoPro app kun je de GoPro nu bedienen middels een wat meer intuïtief menu, kun je de camera firmware updaten en kun je live streamen naar YouTube en Facebook.

Zijn de wijzigingen positief voor motorrijders die een GoPro gebruiken?

In mijn opinie is de GoPro 8 het eerste model waarbij ik serieus mijn twijfels heb of deze versie out-of-the-box geschikt is voor het motor publiek…

De Media Mod redt motovloggen, maar gaat je extra geld kosten

Initieel dacht ik namelijk dat je de GoPro zonder klepje zou moeten gebruiken om überhaupt een externe microfoon (essentieel voor motovloggen) aan te kunnen sluiten. Hierdoor komen de batterij en de SD-kaart echter bloot te liggen. Niet echt handig als je met 100km per uur aan het rijden bent…

De GoPro Media Mod bevat naast een directionele microfoon, shoe mounts voor verlichting of shotgun mics, ook een 3.5mm jack uitgang voor o.a. een externe dasspeld microfoon

Een meer duurzame oplossing is om de GoPro Media Mod te kopen. Op het moment van schrijven is deze mod alleen verkrijgbaar via de website van GoPro.

Met de Media Mod vervang je de batterijdeur en beschik je vervolgens over een shotgun microfoon, twee shoe mounts voor de montage van verlichting of externe mics, een USB-C poort, een HDMI-out poort en een 3.5mm jack uitgang om bijv. een externe dasspeld microfoon aan te sluiten.

Meer mogelijkheden dan de oude GoPro microphone adapter

Vanaf de GoPro Hero 5 tot de Hero 7 moesten we het doen met een lompe microfoon adapter van 55 euro. Deze was vooral voor motovloggers een doorn in het oog, omdat je hem niet makkelijk weg kon werken.

De Media Mod is weliswaar 90 euro, maar biedt dan ook meer mogelijkheden en bungelt niet als een kroket langs je GoPro. Ook heb je profijt aan de shotgun microfoon die is ingebouwd in de Media Mod als je de GoPro ook los van je helm wilt gebruiken om te vloggen.

De wat lompe GoPro microfoon adapter die iedere motovlogger die een Hero 5,6, of 7 heeft moet gebruiken.

De niet vervangbare lens cover is zorgelijk voor motorrijders

De grootste zorg die ik als motovlogger heb is de lens cover die niet langer te vervangen is. In mijn, en in de ogen van vele andere GoPro fanaten is dit echt een stap terug. Komen er zichtbare krassen of zelfs scheuren in je lens cover? Pech gehad, je zult de GoPro dan compleet moeten vervangen.

De protective case beschermt de camera, maar biedt geen ruimte voor een Media Mod.

Ja je kunt alsnog een aparte protective case kopen, maar dan kun je vervolgens de Media Mod niet aansluiten en heb je geen toegang tot de 3.5 jack of USB-C uitgang voor het aansluiten van een microfoon!

De GoPro temepred glass protector moet de lens en het beeldscherm van de GoPro beschermen tegen krassen en andere schade.

De GoPro tempered glass protector blijft dan als enige optie over om de lens cover tegen krassen te beschermen en toegang te houden tot de jack en de USB-C poort.

Mijn advies – Kiezen of laten staan?

Is het verstandig om als motorrijder of motovlogger te kiezen voor de GoPro Hero 8 black? In mijn ogen is dit afhankelijk van je situatie:

Als je nog geen GoPro hebt

Als je nog geen GoPro hebt en op zoek bent naar een camera om je motor avonturen op te nemen, volstaat eigenlijk iedere GoPro vanaf de Hero 5. Momenteel is de te koop voor 339,- euro, dus wellicht is dat een interessante optie.

Wil je alsnog hebben, dan moet je 429,- euro neerleggen voor de Hero 8 black.

Als je al een GoPro Hero 5, 6 of 7 hebt

De GoPro Hero 8 black produceert de beste beeldkwaliteit van alle GoPro’s. Was het verschil tussen de Hero 5,6 en 7 niet altijd even groot, de Hero 8 maakt wat dat betreft een grote stap vooruit.

Ook de audio uit de ingebouwde speakers zijn een klasse beter dan die van de Hero 7 en softwarematig is de Hero 8 nog sneller te bedienen en beschikt ie over nog meer features.

Kun jij er echter mee leven dat je de lens cover niet kunt vervangen, de Media Mod moet aanschaffen en daardoor geen protective case kunt gebruiken? If so, dan is de Hero 8 zeker interessant. If not, dan kun je beter bij je huidige GoPro Hero 6 of 8 blijven of nu het nog kan een nieuwe .