Als je niet direct een nieuwe motor wilt kopen of er simpelweg geen geld voor hebt, kom je al snel op Marktplaats terecht. Omdat de motor forums vol staan met mensen die slechts ervaringen hebben met Marktplaats wil ik je in dit artikel voorzien van een aantal tips die je kunnen helpen bij de aankoop van een motor op Marktplaats. Daarnaast laat ik je zien welke fouten ik allemaal heb gemaakt toen ik mijn eerste motor op Marktplaats kocht.
Kenteken check RDW
Het eerste wat ik doe is een kenteken checkup bij de RDW. Als iemand op de Marktplaats foto’s het kenteken onleesbaar heeft gemaakt is dit sowieso al geen goed teken. Je kunt echter ook te maken hebben met iemand die niet begrijpt hoe belangrijk het is om een zichtbaar kenteken te hebben. Vraag daarom desnoods even via een prive bericht naar foto’s met het originele kenteken.
Check het kenteken daarna gelijk online bij de RDW en let vervolgens op twee belangrijke zaken:
- WOK status
- Gestolen
WOK staat voor Wacht Op Keuren. Dit houdt in dat de Politie deze status er op heeft gezet omdat er iets mankeert aan de motor en dit in orde moet worden gemaakt om vervolgens te worden gekeurd bij de RDW.
Als het kenteken staat geregistreerd als gestolen is het verstandig direct contact op te nemen met de Politie 😉
Vraag de verkoper wat meer te vertellen
Mijn ervaring is dat verkopers die iets te verbergen hebben moeilijk praten, het liefst zo weinig mogelijk zeggen en een beetje afwachtend toekijken. Daarom stel ik open vragen zoals:
Vertel eens iets over de motor…
Waarom doe je hem weg?
Wat deed je met de onderhoud?
Zo dwing je hem of haar wat meer te vertellen over het beestje. De mens heeft de gewoonte zich in sommige gevallen klem te lullen, dus dit is voor mij altijd een eerste test. Als iemand een goed verhaal heeft wat eventueel is na te trekken d.m.v. een onderhoudsboekje of facturen is dit direct een pluspunt.
Deze vraag kun je overigens van te voren telefonisch stellen, maar ik vind het toch fijn om iemand op locatie recht in z’n ogen te kunnen kijken bij het stellen van de vraag.
Onderhandel op locatie
Achter de computer kan een verkoper rustig alle biedingen afwachten en kijken welke hem bevalt. Op het moment dat je een bericht stuurt en aangeeft dat je serieuze interesse heb en graag langs wilt komen, kun je vervolgens op locatie over de prijs onderhandelen.
Online hele gesprekken houden over de prijs heeft weinig zin als je op locatie merkt dat de motor totaal niet is wat je zoekt.
Begin daarom met onderhandelen als je op locatie bent. De verkoper is op dat moment dicht bij een verkoop dus is ie over het algemeen meer geneigd om meer te zakken met de prijs. Blijf echter wel altijd redelijk en doe geen onzinbiedingen, anders neemt de verkoper je niet serieus.
Neem altijd iemand mee
Als je voor een motor gaat kijken en zelf geen monteur bent is het altijd verstandig iemand mee te nemen. Die kan soms aan kleine details zien of een motor olie lekt, de koppeling versleten is, de ketting op is of dat de motor een glijder heeft gemaakt en is overgespoten. Daarnaast gaat deze persoon de motor niet aanschaffen, dus kan ie vrij nuchter nagaan of de motor het wel of niet waard is.
Jij als potentiële koper zit in de ‘kooproes’, waardoor je sneller bent geneigd details over het hoofd te zien en de verkoper te geloven op z’n blauwe ogen!
Bij de aankoop van mijn eerste motor nam ik niemand mee en kocht ik uiteindelijk een motor met overgespoten kappen die eerder schade had gemaakt. Ik heb het dus op de harde manier moeten leren…
Verhoog je pinlimiet van te voren
Neem geen cash geld mee naar een bezichtiging. De meeste plaatsen waar je een motor kunt overschrijven beschikken ook over een pinautomaat (in de buurt). Mocht je met een oplichter te maken hebben kan ie je zo beroven van je cash en dan sta je daar zonder geld en zonder motor.
Ook al leven we in een vrij veilig land, wees niet naïef als het gaat om grote cash bedragen.
Kleurstellingen en stickers
Check van te voren in welke kleuren de motor uit jouw bouwjaar is geleverd. Bekijk afbeeldingen op Google van de originele originele bestickering (graphics, naam van het merk of type) en hoe ze geplaatst zijn. Bij schademotoren worden vaak aftermarket stickers gekocht en worden ze omgespoten in kleuren die niet origineel zijn.
Weet je niet direct hoe je deze informatie kan vinden? Doe dan een navraag op een merk of type specifiek forum. Als je bijvoorbeeld een Honda Transalp of een Yamaha Fazer wilt kopen zijn er specifieke forums met daarop allerlei liefhebbers die veel weten van die type motoren en je graag van advies voorzien.
Check de banden
Een bandje vervangen is geen probleem, alleen moet je wel rekening houden met ± 250 euro extra bovenop de prijs. Soms is deze prijs nog niet eens inclusief montagekosten.
Check daarom altijd kritisch wat de staat van de banden is en hoe oud ze zijn.
Op de banden vind je aan de zijkant altijd een DOT code. Niet lang geleden toen ik voor een Suzuki SV1000 ging kijken gaf de verkoper aan dat er nieuwe banden op zaten.
In feite klopte dat ook want het waren niet eerder gebruiker Michelin banden met chickenstrips. De kleur was echter niet mooi zwart zoals je gewend bent bij een nieuwe band.
Wat ie vergat te vertellen was dat de DOT code 44/14 (week 44 van 2014) was en de band dus al 2 jaar op de plank lag. Waarschijnlijk bij een groothandel als restpartij opgekocht. In zulke gevallen merk je dat de band hard is geworden en simpelweg minder grip biedt.
Olie- en vloeistof lekkage
Een blok kan wat olie gaan zweten rondom de cilinderkoppen vanwege andere componenten die versleten zijn. Daarnaast kan er ook sprake zijn van (lichte) lekkage van de koelvloeistof.
Neem daarom de tijd voor een testrit, zet de motor voordat je hem terugbrengt ergens aan de kant, wacht een minuut of 5 en kijk of ie olie of andere vloeistof lekt. Dit is ook gelijk een moment om zelf rustig na te denken over de motor, zonder dat ze verkoper in je nekt loopt te hijgen.
Vraag de verkoper ook wanneer voor het laatst de motorolie is vervangen en of er een bon van aanwezig is. Het kan zijn dat ie zelf de olie ververst, dat doe ik immers ook zelf, maar dan kan ie je vertellen welke olie er is gebruikt en bij welke kilometerstand dit is gedaan.
Het verversen van de olie is de basis voor een goedlopend motorblok, dus wanneer dit (aantoonbaar) regelmatig is gedaan kun je dat opvatten als een positief signaal.
De proefrit
Koop nooit een motor zonder een proefrit te maken. Neem er ook ruim de tijd voor. Probeer binnen de bebouwde kom wat kilometers te maken om de versnellingsbak in de lage versnellingen te testen. Vergeet daarna niet een stukje snelweg of een lange N-weg te pakken om de motor in de hoge versnellingen te testen. Luister goed of je geen gekke geluiden hoort en probeer te voelen of de motor naar behoren stuurt.
Twijfel je tijdens of na de proefrit over de rijeigenschappen van de motor? Ga dan eens bij een andere verkoper langs en vergelijk de verschillen om zo een goed beeld te krijgen. Weet je zelf niet goed hoe je het geheel moet beoordelen, maak dan wederom gebruik van iemand die er meer verstand van heeft.
Jouw ervaringen
Ga je voor het eerst een motor via Marktplaats aanschaffen en zit je nog steeds met vragen?
Heb je al meerdere keren via Marktplaats gekocht en heb je andere tips? Laat het me weten in de reacties!