Verwarmde Motorhandschoenen: Gerbing XRS-12 Review

Als je tijdens de koude herfst en wintermaanden kiezen veel motorrijders voor handvatverwaming om de handen enigszins warm te houden tijdens het rijden. Is dit in de praktijk wel de beste optie? Zijn verwarmde handschoenen niet veel efficiënter? In deze review deel ik mijn ervaring met de Gerbing XRS-12 verwarmde handschoenen en leg ik uit waarom ik een hekel heb aan handvatverwarming.

Kou haalt het plezier uit motorrijden

Als fervent motorrijder ben ik ook niet vies om tijdens de koude maanden met een graadje of 3 lekker te gaan rijden of zelfs te gaan touren met vrienden. Juist in deze maanden vind ik het heerlijk om op een heldere dag een kilometer of 100 te rijden.

Koude handen zijn echter een probleem waar ik vanaf dag een al tegenaan loop. Zodra je met een graadje of 3 a 8 gaat rijden, moet ik al binnen 30 minuten stoppen om mijn handen op te warmen. Zelfs op mijn BMW R1150GS Adventure met handvatverwarming moest ik tijdens mijn polderritjes, na een minuut of 30 stoppen om de hand op te warmen.

Nu ik op mijn huidige Suzuki SV1000 naked geen handkappen en geen handvatverwarming heb, is de kougrens al vrij snel bereikt. Het werd dus tijd voor een serieuze oplossing: verwarmde motorhandschoen van het merk Gerbing.

Waarom ik nooit handvatverwarming zal installeren

Waar er op de BMW R1150GS Adventure standaard handvatverwarming zat geïnstalleerd, zou ik op mijn huidige naked nike nooit aftermarktet handvatverwaming installeren.

De grotere handvatten vind ik niet lekker aanvoelen, ik wil geen groot bedieningspaneel op m’n stuur hebben en daarnaast zorgt handvatverwarming dat slechts de palm van de hand wordt verwarmd. De vingertoppen en bovenkant van je hand blijven gewoon koud.

Eerste impressie van de Gerbing XRS-12 verwarmde motorhandschoenen

Ok let’s get tot he point! In de doos vind je de kabels om aan te sluiten aan je accu, de temperatuurregelaar en de handschoenen. De bekabeling en connectoren voelen heel degelijk aan, de temperatuurregelaar werkt vrij eenvoudig en de handschoenen zien er uit als no-nonsense motorhandschoenen. De handschoenen zelf zijn gemaakt van hoogwaardig aniline leer en zijn water afstotend.

Eerste indruk van de Gerbing XRS-12 verwarmde motorhandschoenen

Bescherming

De handschoenen beschikken over harde bescherming op de knokkels, zachte bescherming op de vingers en de duim en aan de binnenkant bij de palm er is tevens een extra versteviging voor het geval je een glijder maakt en je met je palmen het asfalt raakt.

Uiterlijk

Het uiterlijk is niet heel sexy. De handschoen is compleet zwart en heeft een manchet net groot genoeg om over je mauwen te doen en klein genoeg om tijdens een regenbui onder je mauwen te proppen. Daarnaast kun je hem nog strak aantrekken middels het klittenband koord.

De handschoen beschikt niet over een radicale vormgeving zoals REV’IT! of  Alpinestars handschoen, maar om heel eerlijke te zijn boeit dat me in dit geval weinig, zolang m’n handen maar warm blijven!

De verwarmingtechniek

De Gerbing XRS-12 maakt gebruik van de microwire techniek. Microwire zijn bundels van honderden microscopische roestvrijstalen draden. Dit zorgt er voor dat je handen direct en consistent worden opgewarmd.

Gerbing XRS-12 microwire techniek binnen de voering

Middels de afstandsbediening kun je de verwarming op 25%, 50%, 75% en 100% zetten. Qua standen zul je in de praktijk alleen de 25% en 50% verwarming gebruiken. De 75% en 100% zijn te warm voor gebruik in Nederland en waarschijnlijk alleen toepasbaar in gebieden waar je op een sneeuwscooter in temperaturen rond de -10 of -20 rijdt.

Zelf vind ik 50% het beste werken in de temperaturen waarin ik gereden heb. Dan hebben we het over tussen de 3 en 6 graden celcius en grotendeels snelweg kilometers.

De pasvorm

De Gerbing XRS-12 vond ik initieel wat stug aanvoelen, maar na een aantal ritjes van in totaal een uurtje of 3 vind ik ze prima zitten. Aangezien de handschoen compleet van leer is gemaakt zal het nog wel even duren voordat de ideal pasvorm is bereikt. Aan de binnenkant vind ik de voering heel fijn aanvoelen. Ik had verwacht dat Gebring juist op de comfort van de voering wat zou inleveren, maar in de praktijk vind ik ze net zo comfortabel als mijn REV’IT! Fusion GTX handschoenen.

Installeren en aansluiten: vrij simpel

De aansluiting van de junior controller met de accuringetjes koppel je heel simpel aan de accupolen. Je kunt er vervolgens voor kiezen om de connector die je aan de afstandsbediening koppelt, links of rechts onder de tank uit te laten steken. Je kunt hier vervolgens de kabel met de afstandsbediening aan koppelen voordat je gaat rijden.

Gerbing XRS-12 kabels en temperatuurregelaar

Wil je niet iedere rit lopen hengelen met de kabels, kun je de afstandbediening ook aan je stuur monteren. Bij sommige motoren zoals een BMW GS of RT heb je opbergvakjes waarin je de connectoren die je aan je handschoenen moet koppelen kunt herbergen, zodat ze niet rondslingeren en met vocht in aanraking komen.

Mocht je dit niet zelf kunnen of willen, kan een motor garagist dit voor de meeste motoren binnen 15 a 20 minuten voor je installeren.

De Gerbing XRS-12 in de praktijk

Eenmaal aangesloten en rijdend voelen de handschoenen van Gerbing initieel wat stugger aan als mijn huidige REV’IT! Fusion GTX winterhandschoenen. Waarschijnlijk zullen ze na loop van tijd soepeler worden, maar verwacht van een winterhandschoen nooit dat ie zo soepel wordt als een zomerhandschoen zonder voering.

Waar ik met mijn REV’IT! Fusion GTX in temperaturen van ±5 graden celsius na ±30 minuten echt aan de kant moet om mijn handen op te warmen, heb ik met de Gerbing moeiteloos meer 100 km afgelegd in ongeveer een uur tijd, zonder koude handen!

Tijdens de koudste dag was het 3 graden met een helder blauwe hemel en ben ik van Utrecht naar Krommenie gereden. Een ritje van 65 kilometer over de A2, A10 en A8. Het eerste gedeelte tot Amsterdam heb ik gereden zonder handverwarming. Het werd toen echt tijd om te stoppen, want beide handen en vooral mijn vingertoppen waren te koud om nog goed verder te rijden.

Het stuk van Amsterdam tot Krommenie en daarna van Krommenie tot Utrecht heb ik met de verwarming aangereden en het was een wereld van verschil. Tijdens de 90 kilometer met verwarmingstand op 50% heb ik daarna niet eenmaal kou in mijn handen gevoeld.

In de praktijk betekent dit ook dat ik dus eindelijk weer lekker ritjes kan maken tijdens de koude maanden, zonder dat ik om de 20 a 30 minuten aan de kant moet om mn handen op te warmen.

Conclusie

Nu ik het verschil heb kunnen testen tussen handvatverwarming en verwarmde motorhandschoenen van Gebring, ben ik helemaal overtuigd. Je kunt de twee simpelweg niet met elkaar vergelijken. Verwarmde motorhandschoenen zorgen er echt voor dat je complete hand tijdens de gehele duur van de reis in zijn geheel wordt verwarmd.

Handvatverwarming is leuk voor wat extra comfort tijdens de milde dagen, maar voor langere ritten heb je in mijn optiek niks aan het slechts opwarmen van de handpalmen.

Wat betreft de bouwkwaliteit van de Gebring, daar heb ik niks op aan te merken. Alles voelt enorm degelijk aan. Het comfort is prima, alhoewel het een dikke winterhandschoen blijft. De bottleneck voor veel motorrijders blijft waarschijnlijk wel de prijs. Een elektrisch verwarmde motorhandschoen is simpelweg niet goedkoop.

Gebring is daar met 199,- euro geen uitzondering op.  Met de kennis van nu had ik die handschoenen echter direct na het behalen van mijn motorrijbewijs gehaald. Door de XRS-12 heb ik de afgelopen maand door weer en wind kunnen rijden, zowel korte- als lange ritten, zonder ook maar een koude vingertop.

Mocht je interesse hebben in de Gebring XRS-12, neem dan een kijkje bij de specialisten van verwarmdehandschoenen.nl voor een goede prijs en een levenslange garantie op de verwarmingselementen van de handschoen.