Rugklachten en Rugpijn op de Motor. Hoe kom je er vanaf?

Veel motorrijders zullen je vertellen dat pijn in je kont, kromme polsen en bevroren vingers bij de biker lifestyle hoort. “Als je comfort wilt moet je maar auto gaan rijden”  is een uitdrukking die je vast wel eens hebt gehoord. Maar wat nou als de pijn in je rug zo erg is dat je het plezier in motorrijden verliest?

Herkenbaar? Ik had er ook last van!

Lange tijd heb ik zelf rondgereden met enorm veel pijn in mijn onderrug en rond mijn schouderbladen. Inmiddels heb ik er praktisch geen last meer van!  In dit artikel leg ik uit hoe het mij is gelukt om van deze pijn af te komen en benoem ik oorzaken van rugpijn op de motor en wat jij er tegen kunt doen.

Wat is nou de beste motor als ik rugklachten heb?

Kort gezegd bestaat er geen ideale motor voor iemand die geen rugpijn wilt ervaren tijdens het motorrijden. Het hangt allemaal af van jouw lichaam (lengte, korte/lange benen of armen, etc.) en de zitpositie van de motor.

De een zal perfect rechtop zitten op een allroad motor, de ander voelt zich heerlijk gestretcht op een chopper of juist voorovergebogen op een supersport.

Het is daarom altijd van belang dat je voor de aanschaf van een motor zelf ervaart of de zitpositie past bij jouw lichaam. De beste manier is om zelf een volle dag of een weekend jouw gewenste motor te huren of lenen.

Dit kun je o.a. doen via een platform zoals MotoShare. Via dit platform heb je een enorm aanbod van de meest uiteenlopende motoren. Grote kans dat jouw droommotor er ook tussen staat. Huur hem voor een dag of een weekendje en dan weet je gelijk of de zithouding goed is en of het karakter van de motor je bevalt.

Een rechte zithouding is niet perse het beste

Zodra je aangeeft dat je tijdens het motorrijden rugpijn ervaart, zullen de meeste mensen zeggen dat je daarom een motor met een rechte zitpositie moet aanschaffen. Rechtop zitten zou namelijk beter zijn voor je rug dan een sportieve voorovergebogen positie.

Mijn eerste twee motoren waren allroaders (Honda Transalp 650 en een BMW R1150GS Adventure) met een rechte zitpositie. Tijdens het rijden op deze motoren kreeg ik vaak last van een vervelende pijn aan de linkerkant van mijn onderrug.

MotoCamel op een BMW R1150GS Adventure
Op mijn BMW R1150 GS Adventure had ik een rechte zitpositie

Op internationale ritten kon dit op de heen- en terugweg voor enorme irritatie zorgen. Ik was continu aan het aftellen tot ik weer bij een benzinestation kon uitrusten. Je kunt je voorstellen dat het continu stoppen voor mijn reisgenoten niet bepaald relaxed was.

Een licht voorovergebogen positie was voor mij de oplossing tegen rugpijn

Na twee allroad motoren vond ik het tijd voor iets lichters en kleiner. Niet omdat ik begreep dat een rechte zitpositie kennelijk niet ideaal was voor mijn lichaam, maar omdat ik de looks van een naked bike nou eenmaal mooier begon te vinden.

Na wat zoekwerk kwam ik uit bij een Suzuki SV1000. Op deze motor zit je in een licht voorovergebogen positie, ook bekend als de driekwart positie.

Suzuki SV1000 Naked
Hier zit ik licht voorovergebogen op de Suzuki SV1000 Naked.

Na een aantal dagen rijden in deze nieuwe zitpositie merkte ik dat de pijn in mijn onderrug grotendeels was verdwenen. Vooral na een aantal langere ritten op de snelweg merkte ik een enorm verschil!

In tegenstelling wat een hoop mensen zeggen heb ik zelf kunnen ervaren dat een rechte zitpositie niet perse betekent dat je minder of geen rugpijn krijgt. Ieder lichaam is nou eenmaal anders.

Blijf je pijn ervaren?

Heb je inmiddels verschillende zitposities gehad en ervaar je nog steeds rugpijn? Dan kan het goed zijn dat je een aantal scheve rugwervels hebt. Door deze aandoening zal motorrijden de pijn in veel gevallen alleen maar versterken en is het daarom verstandig langs te gaan bij een chiropractor.

Een aantal behandelingen bij de chiropractor heeft 95% van mijn rugpijn verholpen! Ik heb zeker 8 jaar met chronische rugpijn rondgelopen (al voordat ik begon met motorrijden), niet wetende waar de oorzaak lag.

Wat een chiropractor in de basis doet is het controleren van o.a. je rug- en nekwervels. Als enkele van deze scheef staan kan hij ze met bepaalde druktechnieken weer recht krijgen waardoor zaken zoals rugpijn, nekpijn en hoofdpijn zomaar kunnen verdwijnen.

Wacht niet te lang, neem direct actie!

Ervaar je rugpijn op je huidige motor? Probeer eens een motor met een andere zitpositie. Leen hem voor een dag van een vriend of huur hem via motorverhuur bedrijf. Probeer meerdere zitposities om te kijken wat het beste bij je past.

Ervaar je ongeacht een andere zitpositie nog steeds pijn? Bezoek dan zo snel mogelijk een chiropractor om te kijken of scheve wervels in je nek of rug het probleem zijn.

Heb je vragen of opmerkingen over dit onderwerp? Heb je zelf veel last van rugpijn tijdens het rijden of ben je er juist vanaf gekomen? Laat het me weten in de reacties!