RAM Mounts X-Grip review: De beste telefoonhouder voor je motor?

De RAM Mounts X-Grip is een universele telefoonhouder waarmee je zowel de grotere als de kleinere smartphones op het stuur van je motor kunt monteren. Wil je weten of deze telefoonhouder jouw geld waard is? Ik gebruik de X-Grip al meer dan twee jaar en in dit artikel deel ik mijn ervaring met deze telefoonhouder.

Een X-Grip, twee verschillende varianten

De RAM Mounts X-Grip bestaat uit twee varianten die verschillen in maat. Voordat je overgaat tot aanschaf moet je bepalen welke maat je nodig hebt. Voor de wat oudere smartphones met een schermdiameter van tussen de 3/4 inch heb je , voor de grotere smartphones met een beeldschermdiameter van 5/6 inch heb je .

Hoe bevestig je de X-Grip aan het stuur van je motor?

De X-Grip kun je via het gepatenteerde ball mount systeem van RAM aan je stuur monteren. Specifiek voor de montage aan een stuur heb je de keuze uit twee a drie varianten. Beide doen exact hetzelfde maar afhankelijk van de ruimte op je stuur kun je voor de een of de ander kiezen. In sommige gevallen passen beide modellen en is het een kwestie van smaak.

Wil je geen ball mount bevestiging welke je semi-permanent moet bevestigen met moertjes? Dan kun je de nog overwegen. Zelf maak ik gebruik van de Tough Claw als ik een motor huur, leen van een vriend of wanneer ik een persmotor voor een week mag gebruiken.

In dergelijke gevallen wil ik namelijk zonder gereedschap en mogelijke krassen op het stuur de RAM mount simpel en snel kunnen verwijderen. De Tough Claw werkt dan perfect.

RAM Mounts X-Grip
De grote variant van de X-Grip met mijn iPhone 7 van werk. In het dagelijks leven had ik Samsung Galaxy S7 en inmiddels de OnePlus 6T in de X-Grip.

Met de X-Grip en de ball mount alleen ben je er dus nog niet…

Los van de X-Grip zelf en de ball mount bevestiging aan je stuur heb je ook nog nodig die de ball mount en de X-grip aan elkaar verbindt. Ook dit is een accessoire die je los moet aanschaffen. Als je de losse prijzen bij elkaar op telt zit je dus al gauw op ┬▒65 euro.

Hoe zit het met regen?

Bij sommige telefoonhouders zit ook een algemeen hoesje inbegrepen waarmee je smartphone droog moet blijven. Een dergelijke hoesje zit niet inbegrepen bij de X-Grip.

Nou heb ik mijn telefoon niet in de houder als het gaat regenen, maar mocht je zelf wel ten alle tijde je smartphone droog willen houden, zul je nog op zoek moeten gaan naar een waterdichte case. Het is verstandig een case te kopen die specifiek gemaakt is voor jouw type smartphone.

samsung-s8-waterdichte-case
De Ghostek Nautical is een voorbeeld van een waterdichte smartphone case met varianten voor specifieke Samsung en Apple modellen.

Hoe zit het met (sterke) wind? Blijft de telefoon wel in de houder?

Ik heb de X-Grip meer anderhalf jaar op mijn Suzuki SV1000 naked bike gereden en nu zit ie bevestigd op mijn Yamaha XT 660 Z Tenere. In al die tijd heb ik nog nooit het idee gekregen dat de telefoon ook maar een millimeter heeft bewogen door (sterke) windvlagen. Vooral op de SV1000 kreeg de telefoon het soms te verduren, omdat er geen windscherm op die motor zit.

Mijn Samsung Galaxy S7 is wel tijdens mijn trip in Noorwegen uit de houder gevallen. Dit was tijdens een zware gravel/offroad rit.

De X-Grip kun je ook bevestigen aan het raam van je auto

RAM Mounts heeft niet alleen oplossingen voor de motor. Je kunt de X-Grip ook in de auto gebruiken als je een lange arm en een zuignap aanschaft. Je kunt er dan voor kiezen om een (voor telefoons zoals de iPhone 7 en 8) of voor de (voor o.a. de iPhone 10,11 en Samsung S9 etc.).

Ook in de auto vind ik de X-Grip combinatie veel beter en stabieler werken dan goedkopere plastic oplossingen uit China.

RAM X-Grip met autosteun en zuignap
Als ik in de auto moet navigeren maak ik ook gebruik van de X-grip.

Nadelen

De prijs kun je als een nadeel zien als je hem vergelijkt met de AliExpress telefoonhouders. Als je hem echter vergelijkt met bijvoorbeeld een SP gadgets mount voor je smartphone, ben je alsnog nog goedkoper uit. Je moet dan wel weer drie  losse items aanschaffen om de X-Grip op de motor te kunnen gebruiken.

Daarnaast beschermt de X-Grip niet tegen regen, dus mocht je smartphone niet tegen een spatje water kunnen (die van mij kan daar prima tegen) zul je nog een waterdichte case moeten aanschaffen.

Conclusie

Om af te ronden; mijn conclusie van de X-Grip is gebaseerd op twee jaar gebruikerservaring, dus ik denk dat ik het product redelijk goed op waarde kan schatten.

De X-Grip is niet de goedkoopste manier om je smartphone op je motor te monteren, maar in mijn optiek wel de meest veilige en duurzame manier. Mijn smartphone is tijdens hevige windbuien op zowel een naked bike als mijn huidige adventure bike, m.u.v. een offroad rit, nooit los komen te zitten.

De X-Grip is met zijn twee maten voor smartphones universeel, dus je zit niet gebonden aan een specifiek model telefoon. Daarnaast kun je hem makkelijk demonteren en de Ram ball mount gebruiken om bijvoorbeeld je navigatie te plaatsen.

Ben je in de markt voor een goede telefoon/smartphonehouder, dan zou ik serieus overwegen om de RAM X-Grip aan te schaffen.

1 gedachte over “RAM Mounts X-Grip review: De beste telefoonhouder voor je motor?”

Reacties zijn gesloten.