We zijn bereid onze auto te verhuren, ons gereedschap uit te lenen, maar wie had ooit gedacht dat er een dag zou komen dat je zelfs je geliefde tweewieler privé zou gaan verhuren? De deeleconomie heeft zelfs de motorrijder aangetast!
Het bedrijf MotoShare maakt deze nieuwe vorm van huren en verhuren sinds kort mogelijk. In dit artikel deel ik mijn ervaring met het huren via MotoShare en geef ik wat meer uitleg over hoe jij simpel en snel een motor kunt huren of verhuren.
Wat houdt MotoShare in?
In de basis is het concept van MotoShare vrij simpel: Het delen van motoren voor iedereen toegankelijk maken.
Je kunt via hun website als particulier een motor huren of verhuren. MotoShare zorgt voor het online aanbod en de all-risk verzekering voor verhuurders. Je gaat dus niet naar het MotoShare kantoor om een motor te huren, je doet direct zaken met de eigenaar en haalt de motor ook bij hem of haar op.
Huren of verhuren, het kan alle twee
No way dat ik ooit mijn motor ga verhuren!
Deze opmerking is een veelgehoorde binnen mijn vriendenkring. Bij de gedachte van een vreemdeling op hun motor trekken ze al bleek weg 😀 Nou verhuur ik mijn motor momenteel ook niet via MotoShare, maar er zijn (gelukkig) genoeg liefhebbers die dit wel doen, waardoor het voor mensen zoals jij en ik makkelijk wordt om snel en simpel een motor te huren!
Hoe huur je een motor?
Het huren via MotoShare is vrij simpel. Je meld je aan op motoshare.nl, je gegevens gaan vervolgens door de check bij OHRA en daarna ontvang je meestal binnen een dag bericht.
Het lijkt me dat de verzekering je in principe altijd goedkeurt, tenzij je een ernstige verkeersovertreding op je naam hebt staan.
Vind je ideale motor
Eenmaal goedgekeurd kun je op zoek gaan naar een motor. In de beginfase van de website was het iets lastiger omdat je alleen op provincie en beschikbare datum kon zoeken. Nu kun je direct je type motor kiezen (chopper, naked, tourer, etc.) en kijken wat het aanbod is.
Ik mis nog wel de optie om op een specifiek model te kunnen zoeken. Hopelijk voegen ze die nog in de loop van het jaar toe aan de functionaliteiten.
Huurverzoek indienen
Als je een motor naar wens hebt gevonden kies je een datum en stuur je de eigenaar een huurverzoek. Onthoud wel dat de verhuurder altijd de mogelijkheid om jouw verzoek te accepteren of te weigeren.
Vergeet daarom nooit een duidelijke motivatie mee te sturen. De kans is zo groter dat de verhuurder akkoord gaat met je huurverzoek.
Betalen
Als het verzoek wordt goedgekeurd ontvang je een bevestiging per email en sms. In de email vind je een betaallink die 24 uur geldig is. Als je binnen deze termijn het bedrag via iDeal overmaakt heb je een overeenkomst!
Sinds augustus van dit jaar is het ook mogelijk voor jongeren met een A1 of A2 rijbewijs om een motor binnen die categorie te huren. Het niet kunnen huren als je tussen de 18 en 22 jaar bent was een van mijn eerste kritiekpunten. Kennelijk hebben de dames en heren van MotoShare dit serieus opgepakt en kan deze groeiende doelgroep nu ook motoren gaan huren.
Langer huren is vaak voordeliger
Om het voor huurders aantrekkelijk te maken om meer dan een dag te huren, krijg je in de meeste gevallen korting zodra je een motor meerdere dagen huurt. Als je bijvoorbeeld 105 euro per dag betaald voor een Triumph Speed Triple, krijg je voor de huur van twee dagen bijna twee tientjes korting.
Mijn eigen ervaring
De eerste motor die ik via MotoShare heb gehuurd is de Kawasaki Z800 uit 2016. Ik had nog nooit een moderne 4 cilinder naked gereden, dus leek het mij leuk om de Z800 eens een dagje te testen. De eigenaar van de motor woonde iets van 15 minuten fietsen van mijn huis, ideaal!
Het contact met de verhuurder verliep goed. Nadat ik een huurverzoek indiende reageerde hij vrij snel, waardoor ik gelijk het huurverzoek kon bevestigen d.m.v. een iDeal betaling.
Het ophalen van de motor
Uiteindelijk moest ik de motor ophalen bij zijn vriendin die een paar straten verder woonde. De verhuurder zelf was niet aanwezig. Op zich geen ramp, maar ik had graag even een praatje gemaakt over de motor. Geeft mij altijd een vertrouwd gevoel. Ik werd weliswaar keurig ontvangen door de vriendin, maar zij kon mij helaas niet veel vertellen over de motor…
We hebben in de woning de papieren van MotoShare doorgenomen en buiten de motor even bekeken voor bestaande krassen of andere schade. Hierna een krabbel gezet op de documenten en toen was het tijd om de motor mee te nemen. Ik denk dat alles niet meer dan 15 minuten heeft geduurd.
200 KM per dag
Per dag krijg je 200 kilometer vrij. Als je dus een dagje in de Ardennen wilt touren is dat wellicht te weinig en is het verstandiger om twee dagen te huren. Wat je wel kunt doen is even contact opnemen met de verhuurder en vragen of je bijvoorbeeld 50km extra kan rijden. Je betaald namelijk 0,19 euro per extra gereden kilometer, wat achteraf via iDeal in rekening wordt gebracht.
De huurder heeft een eigen risico
Mocht je als huurder schade maken, dan heb je een eigen risico van 500 euro. Dit bedrag betaal je aan MotoShare en zij regelen de rest met OHRA. Daarentegen betaal je geen borg van 200 a 300 euro zoals gewoonlijk is bij de meeste verhuurbedrijven. Ook betaal je niet voor het verlagen van je eigen risico, dit blijft altijd 500 euro.
Je eigen motor achterlaten
Toen ik een Kawasaki Z800 ging huren was er geen mogelijkheid om mijn motor bij de eigenaar achter te laten in een garage. Dat betekende voor mij dat ik op de fiets moest komen en deze daar achter te laten. Als iemand je kan brengen en ophalen met de auto of als je zelf met de auto komt is dit uiteraard geen issue.
Vraag dus van te voren of je je eigen motor daar veilig kunt achterlaten, zodat jouw eigen schatje veilig achter slot en grendel zit!
Tweedehands motor kopen? Eerst huren!
Een van de voordelen van MotoShare vind ik dat je ook oudere motoren kunt huren die je niet via een regulier verhuurbedrijf of garage kunt huren. Dit lijkt mij interessant voor wanneer je een tweedehands motor wilt kopen, maar er eerst een a twee dagen op wilt rijden om te kijken of ie je wel bevalt als je er meer dan een uur op doorbrengt.
Normaliter rij je 10 minuten op de motor voordat je hem aanschaft, maar in de meeste gevallen is dat te kort om een goede impressie te krijgen. Als je dezelfde motor bij MotoShare kunt vinden en hem voor een of twee dagen huurt, kun je een veel beter beeld krijgen bij de motor en kun je bovendien de eigenaar naar zijn ervaring vragen.
De kans is groot dat ie je zijn ongefilterde mening (dus geen verkooppraatje) geeft, aangezien ie hem niet aan je hoeft te verkopen.
Overtuigd?
Is alles wat duidelijker voor je geworden? Ben je ook van plan een motor via MotoShare te huren, maar zit je nog met vragen? Laat het me weten in de reacties!
pas op met verhuren van je motor. Helaas slechte ervaring mee. Zit nu al 7 weken met ruim 2700 schade. Als verhuurder moet je aan kunnen tonen dat motor schade vrij is meegegeven. Getuigen en getekend formuliertje trekt ohra zich niks van aan. Ik verhuur mijn motor niet meer
Super klote om te horen! Hoe zit het met het schadeformulier wat de huurder zou moeten invullen? Was het een eenzijdig ongeluk? Heeft MotoShare nog iets voor je kunnen betekenen?
Eigen Risico is nu 1000 eur. Met ong 12 a 15 eur per dag extra verlaag je t ER naar 500 eur
En extra km is 24 cent ondertussen
En vrije km is nu 175km
Gr Eric
Aantal vrije KMS is nu 150 . Extra KMS 0.24 cent en hiervan krijgt verhuurder slechts 0.15 cent, wat ik niet begrijp.
Eieren risico voor huurder is nu 1200 euro. Verhoudingen zijn een beetje scheef aan het worden
Vooral dat eigen risico klinkt niet fijn. Wat was het voorheen als ik vragen mag?