Motorkamperen – Tips voor kleding

Kleding is iets waar je tijdens het motorkamperen al snel te veel van mee neemt. Dit zorgt ervoor dat je soms weinig ruimte overhoud voor spullen die belangrijker zijn en zorg je daarnaast voor onnodige belasting van je motor. In dit artikel leg ik op basis van mijn ervaring uit waar je qua kleding rekening mee moet houden tijdens het motorkamperen.

Kort of lang motorkamperen

Vragen die ik krijg m.b.t. motorkamperen hebben voornamelijk te maken met ritten van een week of twee in landen zoals Noorwegen en Zweden. Hier gaat het vaak om wildkamperen.

Je kunt echter ook prima een lang weekend motorkamperen op de camping in Duitsland, Belgie of Luxemburg.

Wat betreft kleding verschilt mijn paklijst in beide scenario’s niet echt. De onderstaande informatie is dus relevant voor iemand die een paar weken weg gaat of alleen een lang weekend.

Motorkleding

Laten we beginnen bij het meest essentiële. De juiste motorgear voor mijn motorkampeer avonturen.

Motorjas met ventilatie

Ik kies altijd voor een motorjas met ventilatie. Zo kan ik de hitte wat beter tegengaan. Als ik ga kamperen in de wat koudere maanden heb ik ook altijd een thermisch vest mee om me warm te houden.

Ademende regenkleding

Om droog te blijven neem ik altijd een aparte ademende regenjas mee, die ik bij een bui over m’n motorjas kan dragen. Mijn tourbroek is Gore-Tex gelamineerd, dus waterdicht en ademend, maar alsnog neem ik ook een aparte regenbroek mee.

Het belangrijkste hier is dat je regenkleding meeneemt ademend is, zodat je niet gaat zweten als je de hele dag in regenkleding moet rondrijden.

Stevige laarzen

Ik kies eigenlijk altijd voor stevige Sidi laarzen die mn voeten en benen beschermen als ik bij een val onder m’m motor kom te liggen. 

Je bent tijdens de warme maanden al snel geneigd urban motorschoenen te dragen, maar als ik tijdens offroad rijden (wat ik vaak doe i.c.m. kamperen) val, helpen dit type schoenen niet je been onder de motor ligt.

Daarnaast zijn deze laarzen waterdicht, dus bij een flinke regenbui blijven mijn voeten droog.

Reguliere kleding

Ik hou er niet van om veel kleding mee te nemen. Daarom draag ik voornamelijk kleding die vrij snel droogt na een handwas. Zo kan ik altijd max drie paar onderbroeken en sokken meenemen en hou ik ruimte in mijn tassen vrij voor andere items.

Qua broeken en overhemden neem ik ook max drie exemplaren mee. Ook deze moeten van een stof zijn die snel droogt. Katoen en spijkerbroeken probeer ik dus overal te vermijden, niet om de laatste plaats omdat katoen snel gaat stinken zodra je gaat zweten. Dat spijkerbroeken niet snel drogen hoef ik je denk ik niet te vertellen…

Wat ik specifiek draag

Mocht je eenzelfde soort outfit willen scoren heb ik hieronder de exacte merken en modellen en een link naar een webshop geplaatst:

 • Shirts
  Qua shirts vind ik bepaalde overhemden van The North Face of Jack Wolfskin altijd heel fijn. Deze drogen snel, zijn ademend, stinken niet en kreukelen nauwelijks.
 • Broeken
  Voor broeken gebruik ik wandelbroeken van de Decathlon. Prijs kwaliteit verhouding vind ik hier heel goed.
 • Ondergoed
  Tijdens mijn reizen gebruik ik voor de bips Icebreaker ondergoed. Enorm prijzig, maar ook hiervoor geld dat het enorm snelt droogt, niet stinkt en enorm comfortabel zit als je 8 uur op een dag aan het rijden bent.
 • Sokken
  Mijn sokken zijn van van het merk Marc Marcs. Dit zijn katoenen sokken met een bepaald percentage merino wol. Ze ademen veel beter dan reguliere katoenen sokken en zijn steviger dan sokken met een hoger percentage aan merino wol.

Slaapkleding

Ik neem altijd een heel dun broekje en een sportief shirt mee om in te slapen. Persoonlijk vind ik het niet fijn om in mn dagkleding te slapen. Als je echt ruimte moet besparen kun je dit weglaten en dat wel doen.

Voor mij is het naast een hygiënisch iets ook een psychologisch iets. Douchen (of in de rivier baderen) en vervolgens je slaapkleding aandoen geeft mij rust en bevestigt het einde van mijn dag.

Regulier schoeisel

Naast de motorlaarzen die ik tijdens het rijden draag neem ik in de bagage ook degelijke slippers mee waar ik zowel mee kan douchen als rondlopen. Als ik bijvoorbeeld in Noorwegen ga kamperen neem ik ook goede sportieve wandelschoenen mee om na de rit het gebied lekker lopend te verkennen.

Als ik echt minimaal moet of wanneer ik gewoon een lang weekend naar een camping ga, neem ik geen schoenen mee.

Hoe doe je een handwasje tijdens het motorkamperen?

Als je een paar weken onderweg ben moet je hier en daar een handwasje doen. Hiervoor gebruik ik een drybag, wasmiddel en water. Hieronder heb ik het proces in stappen beschreven.

 1. Vul de drybag met de vuile kleding
 2. Vul de drybag daarna met wat water (genoeg om alles te bedekken)
 3. Voeg was wasmiddel toe
 4. Schud de drybag een aantal keer heen en weer
 5. Laat het een paar minuten intrekken
 6. Spoel indien nodig de kleding af met schoon water uit de rivier
 7. Hang je kleding op aan een scheerlijn of boomtakken. 

Ik zou alleen een handwas doen als er veel zon is, zodat je kleding ook snel droogt en niet gaat stinken omdat ie door regen dagenlang niet kan drogen.

Is je kleding nog niet helemaal droog voordat je gaat vertrekken? Plaats het dan in een netje of als je Mosko Moto bagage hebt, in de beavertail, zodat het tijdens het rijden kan luchten en drogen.

Conclusie

Motorkamperen vergt niet veel kleding, maar wel de juiste kleding.

Neem slechts drie exemplaren van alles mee en bespaar daarmee ruimte en gewicht. Vermijd katoenen hemden of overhemden en draag waar mogelijk shirts die snel drogen en geen geurtjes opnemen.

Ga je voor een langere periode weg? Zorg dat je een beetje wasmiddel en een drybag bij je hebt om tijdens je rustmomenten een handwasje te kunnen doen.

Vragen of toevoegingen aan dit artikel? Laat het me weten in de reacties!