Het voorjaar staat weer voor de deur. 5 tips hoe jij en je motor veilig de weg op kunnen

De motor kan weer uit de winterstalling en het voorjaar tegemoet. Je wilt natuurlijk wel veilig en goed voorbereid op pad. Wij helpen je en leggen uit hoe jij jouw motor op de beste manier uit de winterslaap haalt.

Het voorjaar is begonnen. Voor liefhebbers van motoren is het een mooi moment. Je kunt de weg weer op met je motor. Maar onderschat het effect van maanden stilstaan voor de draaiende onderdelen van je motor niet.

Vóór de winterstop de motor voorbereiden op de maanden stilstand is belangrijk, maar de juiste behandeling na de winterstop is minimaal net zo belangrijk. Pas deze 5 tips toe zodat je zeker weet dat je weer veilig de weg op kan.

1. Controleer hoe de motorfiets de winter door is gekomen

De staat van de motor moet je voor je eigen veiligheid goed controleren. Voor een aantal belangrijke controlepunten hoef je geen technisch inzicht te hebben. Controleer vooral de volgende punten:

  • Heeft de motorfiets gelekt? Check of er onder de motor vloeistoffen liggen. Lekkage kan op problemen duiden;
  • Controleer de remmen en de verlichting. Dit zijn logische controlepunten, maar voer ze uit voordat je de weg op gaat. Je moet er niet aan denken dat je vlak voor een bocht de remmen pas echt gaat gebruiken. Je gaat de weg op met helder mooi weer, maar onderweg kan een goede verlichting noodzakelijk zijn. Ook in het voorjaar;
  • Hebben de banden nog de juiste spanning? Een goede bandenspanning zorgt voor een lager verbruik van brandstof en het spaart de banden. Ook voor de veiligheid is het belangrijk. Met de juiste spanning heeft de motor een betere wegligging en een kortere remweg.

2. Reinig de ingevette delen

Voordat je de motorfiets in de winterstalling plaatst is het advies om beweegbare delen in te vetten. Het gaat bijvoorbeeld om de ketting, het contactslot en scharnieren.

Zorg ervoor dat je de ingevette onderdelen van de motorfiets wel weer goed reinigt in het voorjaar. Het gaat vooral om de onderdelen die een hoge temperatuur te verwerken krijgen. Het vet kan namelijk inbranden.

3. Wen weer voorzichtig aan de motor

Op de motorfiets zitten geeft een gevoel van vrijheid, maar in vergelijking met het rijden in een auto zijn er extra gevaren. Je moet eerst even weer het gevoel krijgen bij het voertuig. Doe het tijdens het eerste ritje even rustig aan.

Zo kunnen je weer wennen aan het mee leunen in de bochten, de snelle acceleratie en het manoeuvreren tussen auto’s in de file en bij de stoplichten.

4. Vervang de motorolie en het filter

Het kan zijn dat de motorolie al wat ouders is en al die maanden stilstaan heeft het geen goed gedaan. De olie zelf verversen is bij veel motoren vrij simpel om te doen.

olie-verversen-verwisselen-motor

Het is aan te raden om dan gelijk even je oliefilter te vervangen. Deze draai je er zo van af en vervang je met een nieuwe. Mocht je dit niet zelf kunnen, vraag het dan aan een vriend of breng hem desnoods even naar een monteur.

5. Zorg voor een volledig opgeladen accu

Vóór de winterstop kun je de motor aan een druppellader zetten. Heb je dit niet gedaan? Zorg dan voor een opgeladen accu voordat je de weg op gaat. Zo voorkom je dat de motorfiets moeilijk of niet wil starten in het voorjaar.

Accu controleren na de winter

Heb je alles punten doorlopen Dan ben je klaar om de motorfiets te gebruiken in het voorjaar en de zomer. Veel rijplezier!

Bonus tip: Vergeet natuurlijk ook niet de motorverzekering. Heb je gekozen voor de zogenaamde winterstop? Kijk dan of je al met de motor de weg op mag.