Macna Dry Cooling vest review

Het Macna Dry Cooling vest is een koelvest wat je bovenlichaam moet verkoelen op de momenten dat het onder je motorjas te warm wordt om optimaal te genieten van het rijden. In deze review neem ik het vest kritisch onder de loep en deel ik mijn ervaring na 4 weken van intensief gebruik.

Motorrijden in de zomer is geweldig, helder blauwe lucht, stralende zon en de natuur in volle glorie.

Genieten en tegelijkertijd gekoeld blijven is voor mij echter ieder jaar weer een uitdaging. Iedereen die tijdens de warme maanden gebruik maakt van de motor weet dat het onder je jas enorm warm kan worden, vooral als je achter een windscherm zit of vaak moeten stoppen bij stadsritjes of tijdens lange ritten in het buitenland.

Tijdens mijn tour door Bosnië heb ik gemerkt wat een overhit lichaam met je rijkunsten doet. Ondanks dat ik een Kriega Hydro 3 camelbag droeg om mezelf te hydrateren, merkte ik langs de kust van Kroatië dat ik serieus moeite had met mijn focus en reactievermogen.

Macna Dry Cooling vest

Macna heeft voor motorrijders die in de warme maanden serieuze verkoeling nodig hebben het Dry Cooling Evaporative vest ontworpen. Een koelvest wat je zelf moet vullen met een half litertje water en wat je tijdens het rijden onder je motorkleding draagt.

Macna Dry Cooling vest

Een extra laag kleding die je juist koel moet houden?

Voordat ik een review exemplaar van het vest ontving was ik nogal skeptisch over het hele koelvest concept. Een extra laag kleding die je juist koeler moet houden? Vast weer een gimmick van motorkleding merken om geld uit onze portemonnees te kloppen…

Eerste impressie

Het Macna Dry cooling vest is enkel beschikbaar in een witte kleurstelling. Het vest is gemaakt van materialen die premium aanvoelen. Zowel de voor- als de achterkant is geperforeerd. Aan de zijkanten vind je twee elastische stretchpanelen die het vest in alle maten, voor de verschillende buikmaten draagbaar maakt. Ook aan de Harley en Goldwing rijders is gedacht 😀

Aan de linkerzijde van de voorkant zit een dop die kan worden geopend om het vest met water te vullen.

Als ik het vest onder mijn zware all-season motorjas of onder mijn doorwaai zomerjas draag, voelt het ten allen tijde comfortabel, zonder dat je het idee krijgt extra onnodig gewicht mee te dragen.

Verdeel het water goed voor optimale koeling

Voordat je het vest in gebruik kunt nemen moet je het vullen met een half litertje (kraan)water en vervolgens zorgen dat het water evenredig wordt verdeeld over de voor- en achterkant. Dit vergt wat oefening en geduld. Het vocht opnemende materiaal wat zich in het vest bevindt neemt direct water op, waardoor het niet een kwestie is van het vest een keer op z’n kop houden en wachten tot het water zich overal verspreid.

In de onderstaande video leg ik uit hoe je het snel en effectief het hele vest van water kunt voorzien.

https://www.youtube.com/watch?v=0aWWmF06LP4

De koeltechniek

Het Dry Cooling Vest van Macna maakt gebruik van een gepatenteerde technologie waarbij het water door een speciale stof wordt opgenomen en direct voor verkoeling zorgt. Het water in het vest verdampt vervolgens bij gebruik. Dit kan een dag of soms zelfs drie dagen duren, afhankelijk van het gebruik en de temperatuur.

Tijdens het gebruik van het vest blijft je lichaam droog. Als je het vest draag voelt het alsof er een natte handdoek om je heen zit gewikkeld. Gelukkig blijft dit enkel bij een gevoel, want tijdens het dragen wordt je kleding totaal niet nat.

Je hoeft niet bang te zijn dat het gevulde vest zwaar wordt tijdens het rijden. Macna geeft aan dat het gevulde koelvest niet zwaarder dan 1 KG weegt. Ik hebt het zelf niet gewogen, maar kan beamen dat het dagen totaal geen voelbaar extra gewicht met zich meebrengt.

Hoelang gaat het water mee?

Afhankelijk van de mate van gebruikt en de buitentemperatuur is het water binnen het vest binnen een dag a anderhalf verdampt. De ene keer ging het bij mij sneller dan de andere keer.

Hou er wel rekening mee dat het vest niet of nauwelijks koelt wanneer je rond gaat rijden met weinig of geen watervulling. Als je dit onderweg merkt is het verstandig even stoppen bij een benzinestation, een flesje water halen en het vest gelijk bij te vullen.

Gekoeld op momenten waarop je gekoeld wilt worden

Waar voor mij het vest echt excelleerde was op de stukken dat ik langzaam reed, veel moest stoppen, een stuk ging lopen of wanneer het simpelweg zo warm was dat de wind me op geen enkele manier koelde.

Vooral bij stilstaand verkeer en bij een korte wandeling van de motor af merk je in hoeverre de extra koeling comfort biedt. Waar ik normaliter binnen no time pegels zou zweten, voelde ik me enorm op mijn gemak.

Voordelen

Na 4 weken intensief gebruik was ik aardig verrast over de voordelen van het koelvest.

  • Op de momenten waarop je extra verkoeling nodig hebt, zorgt het koelvest dat je bovenlichaam lekker koel blijft.
  • In tegenstelling tot sommige andere koelvesten blijft het water in het vest en verdampt het langzamerhand. Je kleding wordt dus niet nat.
  • Het koelvest is ook te gebruiken buiten de motor! In de warme dagen droeg ik het vest binnen op de bank of buiten op het terras.
  • Het is Wasbaar. In de doos zit een speciale waszak waarin je het vest in de wasmachine kunt doen.

Nadelen

Buiten de verassende voordelen heb ik tijdens het gebruik ook wat nadelen kunnen constateren.

  • Het vest is wit van kleur en is gevoelig voor vuil van je handen en als je hem bijvoorbeeld op tafel legt om het water te kneden.
  • Er zit maar een vuldop op, waardoor het verplaatsen van het water naar de linker voorkant van het vest vrij lastig is. Het vergt zo een hoop kneden, wat makkelijk voorkomen had kunnen worden met twee vulpunten.
  • De prijs… Het vest kost ± euro, wat niet goedkoop is voor een relatief ‘simpel’ product. Dat gezegd hebbende, zou ik met de kennis van nu zeker wel zo’n vest kopen, al was het alleen maar voor mijn jaarlijkse ritten door Europa.

Conclusie

Het Macna Dry Cooling vest heeft voor mij zijn waarde bewezen. Op de momenten dat ik verkoeling nodig had was het er direct en op de momenten waarop de buitentemperatuur plots daalde kon ik hem makkelijk in een tas wegstoppen.

De witte kleur blijf ik wat onhandig vinden en de prijs wat aan de dure kant, maar voor iemand die het jaar in jaar uit gaat gebruiken is het naar mijn mening zeker de investering waard.

Heb je interesse in het Dry Cooling Vest van Macna?

Check dan voordeelhelmen.nl voor een scherpe prijs.