Koelvest voor op de motor

Een koelvest voor motorrijders is een stukje kleding wat er voor moet zorgen dat je bovenlichaam in de warme maanden optimaal gekoeld blijft.

Ieder type koelvest heeft water nodig om de koeling tot stand te brengen. Het verschil zit hem in de toepassing van het water. Het ene koelvest moet je onder de kraan houden of onder water dompelen, waarna het water langzamerhand wordt opgenomen.

Andere koelvesten, zoals het koelvest van IZI BodyCooling (dat tot wel 12 uur koelt) en het Macna Dry Cooling Vest maken weer gebruik van een techniek waarbij je via een vuldop het koelvest aan de binnenkant van water voorziet.

Door de verschillende technieken zal je kleding dus bij het ene type koelvest wat nat kunnen worden, terwijl dit bij andere koelvesten (welke meestal ook wat duurder zijn) niet het geval is en het water ten allen tijde in het vest blijft en langzamerhand verdampt.

Een koelvest kun je ook buiten het motorrijden dragen

Een koelvest kun je ook prima buiten het motorrijden gebruiken. In bepaalde beroepen is het heel normaal dat dergelijke vesten worden gedragen zodra de temperaturen flink omhoog gaan.

Ik draag het persoonlijk gewoon thuis op de bank in de zomer of tijdens werkzaamheden buiten de deur (bouwklussen of tuinieren), waarbij ik weet dat ik anders overhit kan raken.

Prijzen

De prijzen voor de verschillende koelvesten verschillen per merk. Het DryCool koelvest van IZI BodyCooling is een van de goedkoopste met zijn 99 euro. Rev’it volgt daarna met het Cooling Vest, geprijsd rond de 100 euro. Het Dry Cooling Vest van Macna kun je aanschaffen voor ±125 euro. Vind je deze premium koelvesten wat te duur? Dan is er de Techniche HyperKewl voor een euro of 60.

Essentieel?

Naar mijn mening is een koelvest geen essentieel item voor de gemiddelde motorrijder. Pas wanneer je  vaak in de warme maanden op de motor zit of aan het touren bent in warme landen zou ik het echt aanraden. Daarbuiten vind ik het een nice to have stukje gear, maar zeker niet essentieel.

Persoonlijk maak ik er in de zomer veelvuldig gebruik van en gaat ie standaard mee op iedere buitenlandse tour tussen mei en september.

Andere koelproducten

Rev’it heeft ook een Cooling Wirstband en een Cooling Collar. Daarmee kun je je polsen en je nek koel houden op momenten waarop dat gewenst is.