GoPro Externe Microfoon – Wat is de beste optie voor motovloggen?

De ingebouwde microfoon van de GoPro is niet de beste en niet geschikt in situaties waar (veel) wind is. Een externe microfoon is altijd een betere optie als je goed geluid uit je action cam wilt halen. Maar welk type microfoon past het beste bij jouw situatie? Welk type microfoon is het beste voor een motovlogger? In dit artikel behandelen we alle type microfoons voor de GoPro.

Dasspeld (lavalier) microfoon

De meest voor de hand liggende optie voor het opnemen van een motovlog is een dasspeld microfoon. Dit is een klein microfoontje die ook vaak voor tv interviews wordt gebruikt. Als motovlogger monteer je deze microfoon in je helm niet te ver van je mond.

Een dasspeld of lavelier microfoon kun je middels een aan de GoPro aansluiten.

Belangrijk om te weten bij een dasspeld microfoon is dat niet iedere microfoon hetzelfde opnamepatroon of richtingskarakteristiek heeft. Omnidirectioneel is het patroon wat je wilt hebben voor het motovloggen.

Met dit opnamepatroon wordt namelijk niet alleen jouw stem opgenomen, maar ook het geluid van je motor. Deze combi geeft dat typische motovlog geluid.

Nadeel: vergt een (sinds de GoPro 5) een lompe mic adapter. Voor de GoPro Hero 3+ en de Hero 4 is de adapter een stuk kleiner.

Externe audio recorder

Wil je enkel het geluid van je motor opnemen, zonder dat je er doorheen kletst? Dan kan een externe geluidsrecorder een interessante optie zijn. Zelf maak ik gebruik van de net zoals bekende motovloggers Royal Jordanian en Schaaf.

Zoom H2n (links) en de Zoom H1n (rechts)

Hou er bij een externe recorder voor het motovloggen wel rekening mee dat je deze in je jas of rugtas bij je moet houden. Wil je het geluid van je uitlaat goed opnemen? Dan kun je hem tijdens het motovloggen het beste in je rugzak dragen.

Wil je weten hoe goed de Zoom H2N het geluid van je motor/uitlaat kan opnemen? Check dan hieronder een van de Daily Observations van Royal Jordanian. Het geweldige geluid van zijn video’s komt allemaal van de Zoom H2N en wordt in de videomontage gesynced met zijn videomateriaal.

Geluid van de Africa Twin AS opgenomen met mijn Zoom H2N

Dasspeld koppelen aan externe audio recorder

Een externe geluidsrecorder kun je ook gebruiken i.c.m. een dasspeld microfoon. De Zoom H2n maar ook de goedkopere Zoom H1n hebben een 3mm jack ingang om een dasspeld microfoon in pluggen.

Wil je je dasspeld microfoon niet direct met een GoPro mic adapter aan je GoPro koppelen? Dan zou je altijd nog je microfoon kunnen koppelen aan de Zoom en de microfoon vervolgens in je helm wegwerken. Hierbij is het wel nodig om achteraf je opgenomen audio te synchroniseren met je video materiaal.

Nadeel: je zult de audio van de geluidsrecorder in een video bewerkingsprogramma moeten synschroniseren met het beeld van de GoPro opname.

Externe GoPro stereo microfoon

Er bestaat ook nog zoiets als een externe stereo microfoon die je aan je GoPro kunt koppelen. In tegenstelling tot de externe geluidsrecorder zoals de Zoom H2n koppel je deze via mini USB wel direct aan de GoPro. De externe GoPro stereo microfoon beschikt echter niet over een kabel.

Een voorbeeld van een dergelijke microfoom is de Polar Pro ProMic.

Een degelijke externe microfoon is daarom niet geschikt voor het motovloggen. De microfoon hangt buiten de behuizing van de GoPro en vangt daarvoor flink wat windgeruis op.

Dit type microfoon is eerder bedoelt voor wie de GoPro als vlog cam gebruikt op een selfiestick, maar wel betere audio wilt dan dat van de ingebouwde mic.

Nadeel: een externe GoPro microfoon is niet geschikt voor motovloggen en werkt alleen met de GoPro Hero 3, 3+ en 4 black.

Sena Bluetooth pack

Sena is bij veel motorrijders bekend vanwege de Bluetooth communicatie units. Dit bedrijf heeft voor de GoPro Hero 3+ black en de Hero 4 black een bluetooth pack gemaakt die je aan de achterkant van de GoPro kunt monteren.

Een voordeel van deze bluetooth pack is dat ie een eigen batterij heeft en hij ook het gesprek van je mederijder kan opnemen als je Sena met hem of haar gekoppeld is.

De Sena GoPro Bluetooth Pack bevestig je aan de achterkant van de GoPro

Het nadeel van de Bluetooth pack is dat ie enkel werkt met de Hero 3+ en Hero 4 black. Daarnaast vind ik het ook geen ideale motovlog optie, omdat ie de microfoon van je Sena gebruikt, die standaard is voorzien van noise cancelling.

Voor telefoongesprekken heel goed, maar voor motovloggen wil je ook wat motorgeluid horen. Dit wordt echter door de Sena als noise gezien en dus weggefilterd.

Nadeel: werkt enkel met de GoPro Hero 3+ en 4 black en neemt vanwege de noise cancelling niet het geluid van je motor op.

Wat is de beste microfoon voor jou?

Er zijn meerdere soorten microfoons die je kunt gebruiken i.c.m. je GoPro, dus vraag jezelf altijd eerst af voor welk doeleinde je hem gaat gebruiken.

Wil je gaan beginnen met motovloggen? Kies dan altijd voor een dasspeldmicrofoon (lavalier) met een omnidirectioneel karakter. Koppel deze direct aan je GoPro of koppel hem aan een externe geluidsrecorder zoals de Zoom H2N.

Wil je enkel het geluid van je motor opnemen voor fly-by video’s of video compilaties? Kies dan voor een externe geluidsrecorder zoals de Zoom H2n of de goedkopere Zoom H1n.

Gebruik je de GoPro als vlogcamera? Dan is de externe stereo microfoon waarschijnlijk een goede optie.

Heb je nog vragen over de juiste microfoon voor jouw GoPro? Heb je vragen over een specifiek model? Laat het me weten in de reacties!

2 gedachten over “GoPro Externe Microfoon – Wat is de beste optie voor motovloggen?”

Reacties zijn gesloten.