De beste Micro SD-kaarten voor jouw type GoPro

Er zijn tal van micro SD-kaarten te koop, van 16GB tot 512GB, van goedkoop tot meer dan 200 euro. Niet iedere micro SD-kaart is echter geschikt voor een GoPro. In dit artikel leg ik je uit wat de beste SD-kaarten voor je GoPro zijn en waar je op moet letten bij de aanschaf van een micro SD-kaart voor je action camera.

Zonder geschikte SD-kaart is je GoPro waardeloos

Het is allereerst belangrijk om te begrijpen dat je zonder geschikte micro SD-kaart niks aan je GoPro hebt. De GoPro heeft in tegenstelling tot je smartphone geen intern geheugen. Je bent voor het opslaan van foto en videomateriaal dus compleet afhankelijk van een micro SD-kaart.

Let niet alleen op de prijs

Een GoPro koste nieuw meestal meer dan 300 euro, dus ik kan begrijpen dat iemand vervolgens denkt even snel een goedkope SD-kaart bij de Action of lokale belwinkel te kopen, om zo nog wat te kunnen besparen.

Voor je navigatie toestel of smartphone kun je prima gebruik maken van basic SD-kaartjes, maar voor een GoPro zul je in de meeste gevallen niet uit de voeten kunnen huis-thuis-en-keuken SD-kaartjes. Hieronder lees je waarom…

De schrijfsnelheid van de micro SD-kaart is heel belangrijk

Staar je niet enkel blind op de capaciteit van een SD-kaart. Met een kaartje van 128GB aan geheugen kom je een heel eind, maar met een lage schrijfsnelheid heb je er alsnog niks aan bij gebruik in een GoPro.

De schrijfsnelheid wordt altijd geuit in MB/s en heeft te maken met het aantal megabytes dat per seconde van je GoPro naar de SD-kaart kan worden geschreven. Afhankelijk van de instellingen van de GoPro kan dit variƫren. De twee voorbeelden hieronder illustreren de verschillen:

Voorbeeld 1: Full HD (1920×1080) filmen

Als je met een Full HD 1920×1080 resolutie filmt met 30fps (frames per seconde), slaat de GoPro per seconde 30 foto’s van het formaat 1920×1080 op. Als je met 60fps filmt, wat ik persoonlijk vaak doe tijdens mijn vlogs, dan slaat de GoPro zelfs 60 foto’s van 1920×1080 per seconde op.

Het aantal megabyte van een foto blijft hier hetzelfde, het verschil zit hem in de hoeveelheid foto’s die per seconde worden weggeschreven.

Voorbeeld 2: 2K (2560×1440) filmen

Als je op een 2K 2560×1440 resolutie wilt filmen sla je grotere beelden op dan bij een Full HD resolutie. Het aantal MB’s per foto neemt hierdoor toe. Het kan zijn dat je voor de GoPro daardoor een andere micro SD-kaart met meer schrijfsnelheid nodig hebt.

Verwar de schrijfsnelheid niet met de leessnelheid

In de naam van een micro SD-kaart wordt vaak de leessnelheid genoemd. Een voorbeeld hiervan is SanDisk MicroSDXC Extreme 128 GB 160MB/s. De 160MB’s die hier worden vermeld hebben te maken met de leessnelheid en niet met de schrijfsnelheid.

Leessnelheid is belangrijk als je data wilt afspelen. Voor de GoPro is voornamelijk de schrijfsnelheid van belang, aangezien je tijdens het filmen continu beeldmateriaal naar de SD-kaart aan het schrijven bent.

Oudere GoPro modellen hebben een opslaglimiet voor de SD-kaart

Een mooie GoPro Hero 3 of 4 via Marktplaats gescoord?

Houd er rekening mee voornamelijk oudere GoPro modellen niet met hoge capaciteit micro SD-kaarten overweg kunnen. SD-kaarten die deze max overschrijden zullen daarom niet goed functioneren.

Je kunt bijvoorbeeld geen 256 GB kaart in een GoPro Hero 3 plaatsen. Dit model kan hier niet mee omgaan en zal foutmelding blijven geven. Hieronder vind je een lijst met oude GoPro modellen en het max aantal gigabytes die een micro SD-kaart in dit model mag bevatten:

  • GoPro Hero 3 (64 GB)
  • GoPro Hero 3+ (64 GB)
  • GoPro Hero 4 (128 GB)

Een compleet overzicht van alle GoPro modellen, inclusief nieuwere modellen, vind je op de website van GoPro.

Geschikte GoPro SD-kaarten

Nu we weten waar we op moeten letten bij de aanschaf van een Micro SD-kaart, heb ik hieronder een aantal merken en modellen opgesomd die voldoen aan de eisen van moderne GoPro’s.

Sommige micro-SD cards heb ik gelabeld met een 4K icoontje. Mocht je plannen hebben om vooral in 4K resolutie te filmen zijn dit geschikte opties om te overwegen.

SanDisk

SanDisk Extreme Micro SD kaart voor de GoPro

Bij het merk SanDisk moet je voor de GoPro geschikte Micro-SD kaarten altijd kiezen voor de Extreme serie.

  • 4K
  • 4K

Zelf maak ik gebruik van de Extreme 128GB en de 64GB. De 128GB variant is mijn eerste kaart, de 64GB dient als backup voor mijn andere GoPro’s.

Samsung

Samsung EVO Plus Micro SD kaart voor de GoPro

Bij het merk SanDisk moet je voor de GoPro geschikte Micro SD kaarten altijd kiezen voor de EVO+ serie.

Kingston

Bij het merk Kingston moet je voor de GoPro geschikte Micro SD kaarten altijd kiezen voor de Canvas React serie.

De beste SD-kaart voor een GoPro

Zoals je inmiddels begrijpt hangt de vraag ‘wat is de beste SD-kaart voor mijn GoPro?’ helemaal af van welke GoPro je hebt en met welke resolutie je voornamelijk gaat filmen. Om het voor jou als lezer gemakkelijk te maken heb ik hieronder alsnog een lijstje gemaakt van geschikte micro SD-kaarten per type GoPro:

Heb je een GoPro 3 of 3+?
Kies dan altijd voor een van de bovenstaande SD-kaarten van max 64 GB en minimaal 60MB aan schrijfsnelheid:

Heb je een GoPro Hero 4 of 5?
Kies dan voor een SD-kaart met max 256 GB aan geheugen en minimaal 80MB aan schrijfsnelheid:

Heb je een GoPro Hero 6, 7 of 8?
De kans is groot dat je met de wat modernere GoPro’s ook met een hogere resolutie wilt filmen. Ik raad voor deze modellen daarom aan om minimaal voor een 128GB SD-kaart te gaan met een schrijfsnelheid van ten minste 90MB:

Conclusie

In het algemeen bestaat er dus geen een optie die het beste is voor alle GoPro’s. Je zult altijd nog je verstand moeten gebruiken en de juiste keuze moeten maken op basis van jouw type GoPro en de manier waarop je hem gaat gebruiken. Succes!